Post Info TOPIC: fluorescerende lys
Anonym

Dato:
RE: fluorescerende lys
Permalink   
 


Jeg får det dårligt med nogle LED-spots. De ligesom æder sig ind i min hjerne, når lyset rammer mig og jeg kan mærke, at et migræne anfald er på vej. Ofte går det i sig selv igen, hvis jeg slukker for lyset. Der skal ikke mange sekunder til, før jeg mærker det. Andre der har den oplevelse. Jeg møder ikke mange lysstofrør i min dagligdag, så det problem har jeg ikke. Almindelig gammeldags elpærer med "gult varmt" lys er klart at anbefale.

Catrine



__________________
Søren

Dato:
Permalink   
 

Hej Lena

8. september fik du nye UV-kontaktlinser, skriver du:

Hjalp de?

Søren



__________________
Trine

Dato:
Permalink   
 

Jeg bliver generet af alt slags lys - også de nye sparepærer, hvis jeg har en "følsom" dag. Andre dage kan de bare være almindelig generende - men uden efterfølgende smerter/"kramper" i øjnene/hovedet.

Mvh Trine

__________________
Lena Henningsdatter

Dato:
Permalink   
 

Hej Anne

Jeg kommer lige fra optikeren. Der er jeg blevet udstyret med kontaktlinser med UV-filter og vil se om det ikke hjælper en smule på min følsomhed overfor fluorescerende lys.
Jeg er også generet af sparepærer (compact fluorecent light bulp: CFL).

Jeg har linjefag i fysik på min læreruddannelse og selv om niveauet ikke er så rasende højt - vi kommer aldrig over gymnasielt A-niveau i undervisningen - så kunne jeg dog huske, at flurescerende lys udsender en del frekvenser i peak og at nogle af disse ligger i det højfrekente område - det blålige lys - men var i tvivl om hvorvidt det også angik UV-lys.

UV- lys er defineret som lys med en bølgelængde mellem 380-10nm. Efter de ti nm er bølgeenergien defineret som røngten.

Findes der målinger på migrænikere i forhold til om deres opfattelse af lys og lyd er anderledes end andre menneskers - ikke kun i forhold til smertetærskel - men simpelthen om registreringen er anderledes? Kan vi se og høre i et bredere spektrum og ved lavere Db/lumen end ikke-migrænikere?

Jeg ved, der findes en meget lille japansk undersøgelse omkring smertetærskel og lyd - som blev bragt i migrænenyt og som jeg fandt meget oplysende og ganlig - men findes der andre undersøgelser af migrænikeres sanseopfattelse under og mellem anfald? Er det anderledes end hos ikke-migrænikere?

Jeg har bestemt på fornemmelsen, at det er tilfældet med mig - ikke en evne, jeg værdsætter. Når min lydfølsomhed er værst under anfald, så kan jeg ikke kun høre, når jeg blinker - det LARMER ligefrem, når vipperne siger en slags velcrolyd, når de lukkes og der kommer en våd smaskelyd fra øjet, når øjet åbnes - det er til at blive vanvittig af...

De mest omfattende målinger, jeg kan finde på lyskilder er foretaget af en gut med eget måleudstyr. Langt de fleste andre målinger -  fra producenter - angiver kun lysets egenskaber indenfor det område, man nu engang er blevet enige om er relevant for 'normalmennesket' - det synlige lys mellem 380-740nm. Som alle andre sanser findes der vel mindre individuelle forskelle i hvilke frekvenser et menneske kan opfatte?

Disse lysmålinger går også ind i det område, der normalt betegnes som ikke-synligt/registrerbart.

http://ledmuseum.candlepower.us/led/spectra7.htm

Her kan det ses, at  CFL-pærer (Sparepærer) også udsender lys i UV-A området.

Jeg ved jo ikke, om det er derfor jeg reagerer også på de nye sparepærer - selvom det ikke er så slemt som de gamle, der flimrede/flimrer synligt til tider.

Min teori om følsomhed overfor højfrekvent lys/bølger opstod fordi jeg i mange situationer mærkede, at andre mennesker var lidt generede eller undrende overfor mit behov for at gå med solbriller under omstændigheder, hvor andre ikke har behov for dem. Derfor prøvede jeg nogle solbriller med klart glas og uv-filter. Det hjalp mig gevaldigt og hjalp også indenfor med lysstofrør.

Nu er jeg så blevet udstyret med kontaktlinser med uv-filter på deltidsabonnement (118kr/md for dagslinser hos Louis Nielsen) og vil se om det er en ok løsning. Min almentilstand bliver dårligere og dårligere for hvert langvarigt migræneanfald jeg får og min lyd- og lysfølsomhed er betragtelig mellem anfald nu. Jeg kan f.eks. ikke køre i bus eller tog mere end en halv time - jeg reagerer stærkt på lyden af dieselmotorer i tomgang - det er en trigger for mig.
At være i rum med lysstofrør kan være smertefuldt...
Som skrevet før giver ophold i rum med fluorescerende lys under anflad stærke smerter, taleproblemer og muskelkoordineringsproblemer i en grad, så det påvirker min evne til at gå. Men min migræne er også sær - jeg får tetraplegiske lammelser, når det er værst.

Nu må vi se om kontakt linserne er en del af løsningen - ørepropper har gjort det nemmere at færdes i det offentlige rum, så måske er det her en yderligere hjælp. I al fald er det mindre socialt påfaldende at gå med kontaktlinser indenfor end at gå med solbriller indenfor.

Jeg håber, at det gav dig svar på dit spørgsmål? De andre må jo tale for sig selv. Det her er min erfaring.

Mvh

Lena


__________________
Anonym

Dato:
Permalink   
 

Er der nogen der har lyst til at skrive om deres erfaringer med sparepærer? Elsparefonden har svoret, at de flimrer 50.000 gange per sekund, og derfor ikke skulle give migræne.

Er der nogen der har den modsatte erfaring?

Jeg taler ikke om traditionelle lysstofrør som ofte findes i det offentlige rum, f.eks. i lufthavnen som omtalt nedenfor, men om de nye pærer, som i princippet er et foldet lysstofrør med en meget hurtig frekvens, som passer ind i alm. lampefatinger.

Masser af hilsner

Anne



__________________
Anonym

Dato:
Forlænget aura
Permalink   
 


Lena Henningsdatter Skrev:

Hej Trine

Tak for dit svar :)
Det er rart, at være flere med samme erfaring. Jeg har f.eks. prøvet at få problemer med muskelkoordinering og sprog mens jeg ar i lufthavnen - og at lyset på hospitaler gør alt meget ærre, så jeg næsten ikke kan gå selv - og efter ti min på et mørkt sted, kan min muskelkoordineringsevne være normal og auraen næsten væk.

-uddybning - ovenstående gælder kun, hvis jeg er midt i et anfald af et par ugers varighed - ellers er det 'blot' irriterende, men kan sammenmed støj trigge et andfald.

Trine - eller andre migrænikere, der læser dette:  har du/I også forlænget aura? I alle tekster, jeg læser, stopper auraen inden selve hovedpine, men jeg kan have aura i flere uger i træk og indimellem efter at hovedpinen er væk.

Jeg må vist hellere tage mig sammen og blie henvist til neurolog igen.

For tiden er jeg i gang med b-vitamin, (2, 3, 6,9 og 12), magnesium, fiskeolie, serotonin& 5-HTP til natten samt vegetabilske enzymer til at hjælpe fordøjelsen og dermed reducere histamin fra mad. Jeg skal nok give lyd, hvis der er gevinst :)

Mvh

 

Lena

 

 




 



__________________
Lena Henningsdatter

Dato:
RE: fluorescerende lys
Permalink   
 


Hej Trine

Tak for dit svar :)
Det er rart, at være flere med samme erfaring. Jeg har f.eks. prøvet at få problemer med muskelkoordinering og sprog mens jeg ar i lufthavnen - og at lyset på hospitaler gør alt meget ærre, så jeg næsten ikke kan gå selv - og efter ti min på et mørkt sted, kan min muskelkoordineringsevne være normal og auraen næsten væk.
Folk, der ikke selv kender til det, opfatter jo en som 'sær' eller hysterisk, fordi lyset gør en syg. Men som sagt - jeg kan varmt anbefale de gode LED pærer med en Ra værdi over 90 - jeg har aldrig fortrudt at købe mine - selvom de er dyre. De holder så tilgengæld 50.000 timer og bruger mindre strøm end sparepærer.

Mvh

Lena

__________________
Anonym

Dato:
Permalink   
 

Du er ikke alene smile.gif
Jeg har det på samme måde. Lyset borer sig ligesom helt ind igennem øjet og derved resten af kroppen på en og er meget ubehageligt. Bortset fra smerten, så bliver jeg ret svimmel og "konfus" i et pænt stykke tid bagefter. Lyset kan starte et "anfald"

Mvh Trine

__________________
Lena Henningsdatter

Dato:
Permalink   
 

Fluorescerende lys forværrer mine migrænesmerter voldsomt. Nogle typer lysstofrør og sparepærer er værre end andre.

Er der nogen af jer, der har det ligesådan?

Gør lyset fra sparepærer og lysstofrør direkte ondt på jer?

Jeg har fundet ud af, at solbriller tager det værste og har herhjemme investeret i LED-pærer med en høj Ra værdi.

Jeg kan tåle forholdsvis meget lys, når jeg har migræne - bare det ikke er højfrekvent. (medmindre det er meget slemt - på grænsen til lammelser - så tåler jeg slet ikke lys).

Mvh

Lena Henningsdatter

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard